2007. szeptember 6.

Kecskeflekken pityóka salátával

Ez volt az egyik legfinomabb vacsoránk az erdélyi nyaralásunk alatt. Kecskehúst többször ettem már életemben, első alkalommal kb. tizenöt évvel ezelőtt, egy lakodalomban Kecskeméten, pörkölt formájában. Nagyon ízlett. Most lehetőségünk volt roston sült flekken formájában is megkóstolni. A pityóka salátát mintha Édesanyám készítette volna!

Hozzávalók:
darabolt kecskehús
só, bors
tejföl, piros arany (csemege)

A salátához (fejenként)
2-3 szem pityóka (krumpli)
1-2 főtt tojás
1 kis fej lilahagyma
olaj, só, bors

Házigazdánk a vacsora előtti napon bepácolta a kecskehúst: sóval, borssal megszórta, bekente tejföllel elkevert piros arannyal. Másnap délelőtt a szakácsnője (Ilonka néni) gyenge lángon puhára párolta, amit estére már csak meg kellett „melegíteni” a faszénparázs felett, ekkor kapta meg az isteni füstös, igazi flekken ízt.

A pityóka salátához Ilonka néni a főtt krumplit feldarabolta, hozzá aprította a főtt tojásokat, a lilahagymát. Megszórta sóval, borssal, meglöttyintette napraforgó olajjal, összekeverte és érlelte pár órát vacsoráig. Nem egy diétás vacsora, de nyaraláskor ki gondol a kalóriákra…