2007. december 20.

Egy zsák só... de milyen?!?

Ezennel jelentem, nálam hivatalosan is elkezdődött a Karácsony! :-)
Napok óta irigykedve olvasgatom lopott pillanatokban - az irodában, az év végi hajtás közepette - a kolleginák bejegyzéseit a finomabbnál–finomabb karácsonyi sütikről, lelkes készülődésről és azt hittem, nálam idén már csak az agybaj marad, annyira nem értem rá semmire. De eljött a mai nap és megtörtént a csoda, már a lelkemben is Advent van…Nagyon jól indult a napom, mert reggel fél kilenckor csöngetett a postás, kétszer :-) Hozott nekem egy zsák sót, méghozzá kézzel szedett Fleur de Sel de Guérande –ot, egyenesen Franciaországból. Régóta vágytam rá, de még nem volt hozzá szerencsém…


A Bűvös Szakács szerint „a fleur de sel, amit „sóvirágnak” szoktak fordítani, a sók fejedelme. A mindenkori tengerisó-hozam színe-javát jelenti: azt, ami a szárítómedencék vizének tetején csapódik ki, s onnan kézi erővel takarítják be. Különösen gazdag magnéziumban, kalciumban, jódban, nyomelemekben, a legjobb szezonban is legfeljebb a termés 4 százalékát teszi ki. Az ételt nem általánosan, hanem „mozzanatosan” sózza, ami érdekesebb, változatosabb összhatást teremt, mint az egyenletes „átsózottság”.

Guérande környékén több ezer éve működik a sóhalászat. A sógyűjtő (paludier) nagy tekintélyű kézműves, hisz tudja, hogyan kell a tengeri vízcseppből kicsalni a sókristályt. Sok család nemzedékek óta ezzel foglalkozik, pontosan ismerik a tenger, a nap és a szél járását, a csontjaikban érzik, hogy milyen lesz a szezon termése. (Általában májustól szeptemberig tart a betakarítás.) Egy ilyen sótelep a szél, a nap és a tenger energiájával működik. A parti sószárító medencéket a tengerszint alá építik agyagból, évről évre, a medencéket elválasztó magasított peremeken lehet közlekedni. Dagálykor árasztják el őket tengervízzel, majd idővel a vizet átterelik eggyel alacsonyabban fekvő, laposabb medencékbe, majd ennél is tovább, mígnem az utolsóban, a legsekélyebben kikristályosodik a só. Minden egyes medencének más neve van, az utolsó az „oeillet”.A fleur de sel alatt „termő” szürkés, tisztítatlan és nedves guérande-i só is kiváló termék, ellenőrzött és garantált minőség „

Ezzel a mennyekbe emelhetek majd egy lágy tojást, vagy egy egyszerű főtt vagy sült krumplit is!. Köszönöm, Mademoiselle!