2008. április 8.

Székelykáposzta



Bevallom, ritkán főzök székelykáposztát (aminek amúgy semmi köze a székelyekhez, sokkal inkább Székely Józsefhez), bár sovány húsból, sok-sok káposztával még szénhidrátmentes diétába is beilleszthető:-)

Hozzávalók 4-6 főre
1kg sertés lapocka, vagy sovány oldalas
egy nagy fej hagyma
1 fej savanyú káposzta, gyalulva
1 tk mangalicazsír
őrölt fűszerpaprika
fél liter jó minőségű tejföl

Egy nagy edényben pörköltet készítek: húst és a hagymát feldarabolom, felhevítem a zsírt, beleteszem a hagymát, üvegesre pirítom. Amikor megpárolódott, rászórom a pirospaprikát, rögtön utána a falatnyi darabokra aprított húst és összekeverem, tekerek rá fekete borsot. Sózni nem szoktam, mert a savanyú káposzta sós.
Lefedve addig párolom, míg puha nem lesz. Ha elfogy alóla a folyadék, kevés vízzel pótolom, hogy oda ne égjen, de azért jó sűrű szaftban párolódjon. Közben egy másik edényben megpárolom a savanyú káposztát. Amikor a pörkölt készen van, meg a savanyú káposzta is megpuhult, a káposztát beleöntöm a pörköltbe, beleteszem a tejfölt és még pár percig főzöm. Friss, fehér kenyérrel az igazi annak, aki nem diétázik. Nekem kenyér nélkül …