2008. szeptember 2.

Szilvás gombóc


Gyerekkorom nagy kedvence…Mostanában a lányoké:)

Hozzávalók:
1 kg krumpli
kb. 30 dkg liszt (a krumpli keményítőtartalmától függően)
1 ek olaj
1 db tojás
2 ek búzadara
10 dkg zsemlemorzsa
szilva (friss, vagy fagyasztott)
porcukor, fahéj, tejföl
csipet só
vaj, vagy olaj a zsemlemorzsa pirításához

A krumplit megmosom és héjában megfőzöm. Még melegen meghámozom, lereszelem és hagyom kihűlni. Ha kihűlt hozzáadom a lisztet, evőkanálnyi olajat, csipet sót, a búzadarát és a tojást. Az egészet egynemű, sima tésztává összegyúrom, rövid ideig pihentetem. A tésztát belisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtom, majd késsel vagy derelyevágóval kb. 8x8 cm-es négyzetekre vágom. A négyzetek közepére a kimagozott és fahéjas (por)cukorral megtöltött szilvaszemeket helyezem. A négyzetek sarkait a szilvaszemekre hajtom és gombóccá formázom. Ha a tészta ragadna, a gombócokat egy kevés liszttel meghintem. A gombócokat enyhén sós, forrásban lévő vízben megfőzöm. Ha a gombócok feljöttek a víz felszínére, akkor még 1 percig főzöm, szűrőkanállal kiveszem, lecsepegtetem, majd egy kevés olajon megpirított zsemlemorzsába forgatom. Fahéjas, vaníliás porcukorral meghintve, tejföllel meglocsolva, melegen tálalom.(Ugyanígy készül a barackos gombóc is, csak a töltéshez szilva helyett sárgabarackot használok, ez esetben fahéj helyett vanília szerepel.)

Ha tetszett a recept, csatlakozz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.