2008. december 26.

Karácsonyi mézes kalácsok



Boldog anyák életében eljön az a pillanat, amikor lányai kitessékelik a konyhából és átveszik a terepet a karácsonyi mézeskalács sütés - díszítés idejére.

Hozzávalók:
1,5 dl méz
10 dkg cukor
15 dkg vaj
2 kávéskanál szódabikarbóna
2 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
2 kávéskanál őrölt gyömbér
1 kávéskanál őrölt kardamom
1 kávéskanál őrölt koriander
1 kávéskanál őrölt ánizskapor mag
csipet őrölt rózsabors
1 tojás
35 dkg liszt

Cukormáz:
1 tojás fehérje
15 dkg porcukor
továbbá csoki csillagok, cukor gyöngyök és egyéb diszítőelemek

Legjobb, ha előző nap készítjük el a tésztát, és másnapig hűtőben tartjuk, könnyebb vele dolgozni. Az alapanyagokat dagasztógéppel összekeverjük, annyi lisztet adunk hozzá, hogy kemény tésztát kapjunk, és 2 cipót tudjunk formálni belőle. (A szódabikarbónát előre keverjük el a liszttel.)
Másnap kissé átgyúrjuk a tésztát, lisztezett deszkán kinyújtjuk a cipókat kb. 3 mm vastagságúra, és különböző figurákat szaggatunk ki. A lehullott darabokat is újra felhasználjuk.
Egymáshoz nem túl közel lemezre rakosgatjuk őket, sütőpapírra és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 14 perc alatt kisütjük a figurákat. Amikor már a szélük megszilárdul, akkor készre sültek, kivesszük a sütőből és széles pengéjű lapáttal rácsra tesszük őket hűlni.

A cukormázhoz a tojásfehérjét felverjük, kanalanként adjuk hozzá a porcukrot, pár percig keverjük, míg jó sűrű masszát kapunk.
Amikor már nem folyós, célszerszámba töltjük (ennek hiányában műanyag zacskóba, egyik sarkát picit levágjuk úgy, hogy kb. 3 mm-es legyen a lyuk), és megmintázzuk a figurákat a tojáshabbal, gyöngyökkel vagy más díszítőelemekkel díszítjük.
Hagyjuk megszikkadni a díszítést, csak azután rakjuk dobozba.



Picilány hóembert is készített

Ötletek díszítésre itt.