2008. december 5.

Linzer torta


Keresztanyám születésnapján ettük ezt a nagyon finom, rusztikus tortát.

Hozzávalók:
15 dkg vaj
15 dkg porcukor
25 dkg liszt
10 g sütőpor
10 dkg darált mogyoró
1 tojás + 1 sárgája a kenéshez
10 dkg szeletelt mandula
30 dkg ribizli lekvár
1 mk fahéj
1 citrom reszelt héja
½ mk őrölt szegfűszeg

A vajat habosra keverem a cukorral. A lisztbe keverem a sütőport, hozzáadom a cukros-vajhoz, összekeverem a darált mogyoróval, hozzáadom az egész tojást, összedolgozom, majd 45 percig a hűtőben pihentetem.
Ekkor a tészta ¾ részét kerekre nyújtom és egy 29 cm-es tortaformába igazítom. Megkenem a lekvárral, majd a maradék tésztából hengereket sodrok és rácsszerűen beborítom velük a tortát. Megkenem a rácsot tojássárgájával, a szélét megszórom a mandulaszeletekkel és 180 fokos sütőben 40-45 percig sütöm.



Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.