2008. december 18.

Májgombóc és daragombóc levesbetét


A húslevest nem lehet megunni. Mindig többet főzünk, mint ami aznap elfogy, de hogy mégse legyen egyhangú, másnap nem tésztával, hanem májgombóccal, vagy daragombóccal esszük.


Egy 4 tagú család levesébe a májgombóchoz szükséges:
2 db csirkemáj
1-2 tojás
fél fej vöröshagyma
fél csokor petrezselyem, aprítva
pár evőkanál zsemlemorzsa
1 kk vaj
só, frissen őrölt bors

A csirkemájakat megmossuk, hártyáitól megtisztítjuk és késsel elkaparjuk. A finomra aprított vöröshagymát egy kiskanál vajon megfonnyasztjuk. A csirkemáj pépet a tojással, dinsztelt hagymával, a vágott petrezselyemmel jól elkeverjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és apránként hozzákeverünk annyi zsemlemorzsát, hogy formázható, de semmiképp sem kemény massza legyen a végeredmény. Kicsit állni hagyjuk, majd vizes kézzel apró gombócokat formázunk, a lassan fövő levesben megfőzzük.

Daragombócot (grízgaluskát) sokkal egyszerűbb készíteni:
1 tojást szétválasztunk, a fehérjéből habot verünk, a sárgáját elkeverjük 1 csipet sóval és 4 csapott evőkanálnyi búzadarával. Ha már egynemű, belekeverjük a fehérje habot és 2 evőkanál segítségével galuskákat szaggatunk a forrásban lévő levesbe. (ne készítsünk túl nagyokat, mert a dara főzés közben megdagad!)