2009. január 26.

Hagymás quiche



A quiche (ejtsd: kis) a francia konyha egyik hagyományos fogása. Melegen és hidegen is fogyasztható, lehet előétel, de salátával, vagy egy szelet sült hússal lehet főétel, magunkkal vihetjük munkahelyre, vagy útravalónak, utazáskor.

Az autentikus változat vajas tésztával készül, erre kerül a füstölt szalonna és a creme fraiche - tojás - tejszín - sajt keverék, de most én kényelemből (értsd: lustaság) és korlátozott vasárnap esti készletekből leveles tésztával készítettem (így is finom lett), került még bele hagyma, bacon, tejszín, tojás és sajt.

Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
4 jókora fej hagyma
1 ek kacsazsír
10 dkg szeletelt bacon
4 tojás
1,5 dl tejszín
1,5 dl tej
10 dkg reszelt ementáli sajt
só, frissen őrölt bors és szerecsendió

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A leveles tésztát kinyújtom, piteformába terítem úgy, hogy oldalpereme is legyen, az alját villával alaposan megszurkálom, így nem fog felpúposodni sülés közben. Ha meleg a sütőm, 10-12 percre beteszem a piteformát és elősütöm a tésztát.
A szalonnát felaprítom, a hagymát meghámozom és felszeletelem. Felmelegítek egy vasserpenyőt, amiben kisütöm a bacon zsírját, majd kiszedem és félreteszem. A serpenyőbe teszek egy ek kacsazsírt, beledobom a hagymát, és üvegesre párolom. Összekeverem a tojást, tejszínt és a tejet. Sózom, borsozom, friss szerecsendiót reszelek bele.
Kiveszem a piteformát és az elősütött tésztára borítom a sült bacont és a hagymát, elosztom, ráöntöm a tejszínes keveréket. A tetejét megszórom reszelt sajttal, és 25-30 percig sütöm.