2009. január 11.

Olajbogyós kiflik



Tegnap este csajos vacsorán voltam és Liza barátnőm igazán kitett magáért. A pazar menü mennyei olajbogyós kiflikkel indult, a nemrég még langyos kis remekművekkel nem tudtunk betelni! Este, hazaérkezvén előkerestem a receptet és megtettem a szükséges lépéseket, hogy kis családom ma frissen sült olajbogyós kifli illatára ébredjen.

A tésztához:
2½ dl víz
1 dl tej
5 dkg vaj
1 tasak szárított élesztő
1 kávéskanál cukor
50 dkg finomliszt
1 evőkanál só
frissen őrölt bors

A töltelékhez:
25 dkg vaj
2-3 gerezd fokhagyma
15 dkg magozott fekete olajbogyó
só és frissen őrölt bors

A kiflik tetejére:
1 tojás
1 evőkanál víz
1 csipet só
kevés olaj a kelesztőtál kikenéséhez
kevés finomliszt a nyújtáshoz
sütőpapír a tepsikbe
A tésztához a vizet, a tejet és a vajat egy jókora bögrében összemelegítem, míg a vaj fel nem olvad, majd langyosra hűtöm és 4-5 evőkanálnyit összekeverek belőle egy kis tálkában az élesztővel meg a cukorral (az élesztő néhány perc alatt felhabosodik). A lisztet a mikróban meglangyosítom. Átteszem a dagasztógép keverőtáljába, hozzáadom a sót, és bőven tekerek bele frissen őrölt borsot, majd a hozzáöntöm a felhabosodott élesztőt és a maradék langyos, vizes-tejes-vajas keveréket. A géppel 6-7 percen át dagasztom a tésztát, hogy selymes és fényes legyen. Miután összeállt, bucira formálom.
Vékonyan kiolajozok egy nagy keverőtálat, és a tésztabucit alaposan megforgatom benne, mert a rákerült olajréteg nem hagyja majd, hogy a tészta kiszáradjon a kelés során. A tálra konyharuhát borítok, és beteszem a hűtőbe éjszakára, hogy a duplájára nőjön.

Elkészítem a tölteléket: a fokhagyma-gerezdeket megpucolom és lereszelem. A magozott olajbogyókat lecsepegtetem, és mintha petrezselymet aprítanék, vágódeszkán egészen apróra vágom. A vajat mikróban meglágyítom (ne legyen folyós!) és összekeverem a fokhagymával és az olajbogyóval, picit sózom, borsozom, majd kiterítek magam elé egy darab folpackot. Erre rákanalazom a fokhagymás-olajbogyós vajat úgy, hogy összeérő, vastag sort kapjak, aztán a folpack segítségével henger alakúra formázom, szorosan felcsavarom, a két végét meg is tekerem (mint egy szaloncukornak) és beteszem éjszakára a mélyhűtőbe, így a fokhagymás vaj megfagy és egyszerű lesz ráreszelni a kinyújtott tésztára.

Reggel kivesszem a hűtőből a duplájára kelt tésztát, és kicsit átgyúrom. Hagyom, hogy szoba hőmérsékletűre melegedjen, elfelezem, majd lisztezett gyúródeszkán lisztezett nyújtófával a két bucit 30 cm-es körlappá nyújtom. Ne legyen túl vékonyra nyújtva, jobban kel, ha a tészta vastagabb.

Előveszem a fagyos vajat a mélyhűtőből, elfelezem, kicsomagolom a folpackból, és a reszelő nagy lyukú oldalát használva, egyenletes rétegben ráreszelem a kinyújtott két tésztakörre. Mindegyik tésztakört derelyevágóval 12 cikkre vágom és a tésztacikkek hosszabb oldaluknál indítva, feltekerem. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezem, egymástól kellő távolságban, majd kenőecset segítségével megkenem mindet a hígított tojással, amelyhez előtte a tojást, a vizet és a sót villával elkevertem.

Megvárom, amíg a kiflik meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájukra nőnek. Fél óra elteltével előmelegítem a sütőt 200 fokra, majd sorban, egymás után megsütöm a kifliket, mert egyszerre túl sok lenne a sütőnek, ha két tepsit tennék bele.35-40 perc alatt sülnek meg.

Stahl Judit receptje.