2009. február 23.

Savanyúkáposztás pityókaleves


Ehhez a finom, húsmentes leveshez (is) savanyú káposztalevet használok.

Hozzávalók.
1 kg pityóka (krumpli)
2-3 murok (sárgarépa)
2-3 fej hagyma
1 ek rucazsír (kacsazsír)
1 liter savanyú káposztalé
maréknyi aprított savanyú káposzta
1 tk édes fűszerpaprika
só, bors
2-3 szál friss, vagy evőkanálnyi szárított, morzsolt lestyán
a tálaláshoz tejföl

Egy fazékban megdinsztelem az apróra vágott hagymát a rucazsíron, ha már üveges, rádobom az apró kockákra vágott murkot, pár percig kevergetve párolom, majd rádobom a kis kockákra vágott pityókát. Nem árt az ízének egy maréknyi aprított savanyú káposzta sem! Megszórom a pirospaprikával, sózom, borsozom és felöntöm a savanyú káposztalével. Öntök hozzá vizet (kb fele annyit, mint a káposztalé), megkóstolom, ha túl savanyú, öntök még hozzá vizet. Beleteszem a lestyánt és félig lefedve, gyöngyözve készre főzöm. Tejföllel tálalom.