2009. március 9.

Heránytokány


Nálunk herán (vagy herány) tokány néven futott, úgy gondoltam világéletemben, hogy ez echte erdélyi recept, pedig örmény eredetű, az Erdélybe telepedett örmények honosították meg.
Íme, ahogy Édesanyámtól tanulva készítem:

Hozzávalók:
1 kg borjú, vagy (sovány) sertéshús (pulykacombból is főztem már)
1 fej hagyma
1 ek zsiradék
1-2 dl száraz fehérbor
1 tk étkezési keményítő (vagy liszt)
1 ek mustár
1-2 dl tejföl
só, frissen őrölt bors és morzsolt majoránna, ízlés szerint

A hagymát finomra vágom és a zsiradékon megfonnyasztom, majd rádobom a kockákra (csíkokra) vágott húst. Sózom, bőkezűen borsozom, mustárt adok hozzá, megpirítom, majd felöntöm a borral és fedő alatt puhára párolom. Amikor megpuhult, besűrítem a szaftját a keményítővel (liszttel) elkevert tejföllel és összeforralom. Nokedli, krumplipüré, vagy puliszka a körete mifelénk.