2009. október 15.

Tejfölös gombapaprikás, puliszkával


Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg laskagomba
50 dkg barna csiperke
2 evőkanál olívaolaj
5 dkg vaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk pirospaprika
só, frissen őrölt bors
1 kis paradicsom
1 zöldpaprika
1 ek morzsolt majoránna
1 csokor friss petrezselyem zöldje, aprítva
2 dl tejföl
1 ek étkezési keményítő

Az összevágott hagymát a vaj-olaj keveréken megpirítom, ha már üveges, hozzáadom a késsel szétlapított, majd apróra vágott fokhagymát. Amikor megérzem az illatát, leveszem az edényt a tűzről, meghintem a pirospaprikával, az apró kockákra vágott friss paradicsomot és paprikát beleteszem és egy kevés vízzel felöntve visszateszem a tűzre és összefőzöm, hogy szép sima mártást kapjak. Beleteszem a megtisztított, cikkekre, illetve csíkokra vágott gombákat. Előbb a laskagombát, aminek a tönk részét egészen vékonyra szeletelem (nehezebben puhul), ennek kicsit több idő kell, mint a barna csiperkének. Fűszerezem sóval, borssal, majoránnával és úgy 20 perc elteltével hozzáadom a csiperkét és puhára párolom. Az étkezési keményítővel simára keverem a tejfölt és hozzáadom, addig kevergetem, míg besűrűsödik (nem tovább, mert akkor újra hígul). A végén beleteszem az aprított petrezselymet és elzárom alatta a tüzet. Közben sós vizet forralok és egy közepesen lágy puliszkát főzök, ezzel tálalom a gombapaprikást. Jó étvágyat!