2009. október 6.

Zsályás, kecskesajtos paradicsomleves


Milyen ízkombináció ugrik be, ha azt mondják paradicsom? Nekem a friss kecskesajt (vagy telemea), a bazsalikom vagy zsálya, fokhagyma és az olívaolaj. Lehet fokozni az ízorgiát, ha a paradicsom grillezett, és még tovább fokozni, ha jóízű, érett koktélparadicsomot grillezünk. Mindezt egy levesben? Ide vele!

Hozzávalók:
1 kg paradicsom (nálam sárga és piros koktélparadicsom)
5-6 db apró salottahagyma
4 gerezd fokhagyma
olíva olaj
Maldon sópehely (tengeri só)
1 liter alaplé (csirke vagy zöldség)
5 cl száraz sherry
1 ek méz (szükség szerint kicsit több)
frissen őrölt bors
pár db friss zsályalevél (vagy 1 ek szárított zsálya)
1 kis csomag friss kecskesajt (150 g)
tejföl a tálaláshoz

A paradicsomokat megmosom, a nagyobbakat elfelezem és egy sütőtálba helyezem. A salottahagymát megpucolom, hosszában elfelezem és a paradicsomokra szórom. Ugyanígy teszek a fokhagyma gerezdekkel. Meglocsolom az egészet kevés jóízű olívaolajjal, megszórom Maldon sópehellyel, tekerek rá borsot és betolom a 200 fokos sütőbe úgy 30 percre, azalatt a keverék megpuhul és levet ereszt. Grill fokozaton sütöm még pár percet, így még jobb ízű lesz a zöldség, mert kicsit karamellizálódik.
Kiveszem a sütőből, a sütőtál tartalmát átköltöztetem egy fazékba, ráöntöm a sherryt, az alaplevet és hozzáadom a zsályát, meg a mézet. Felforralom és még 10 percig főzöm, hogy összesimuljanak az ízek. Belereszelem a kecskesajtot, botmixerrel pépesítem, majd egy szitán átpasszírozom a levest. Tejföllel díszítve tálalom.