2009. december 30.

Boeuf bourguignon


Jól sikerült fogás, búcsúvacsorára (bár nem tudom, hogy akinek készült, végül evett-e belőle). Ezzel zártam le egy 22 éves szakaszt az életemből.

Hozzávalók (4-6 főre)
1,5 kg marha színhús (most lábszár)
1 üveg (0,7 liter) száraz, jófajta vörösbor (én alkalomhoz illően, egy Prahova Valley Cabernet sauvignont áldoztam be)
2-3 babérlevél
1 ek szárított kakukkfű (frissel jobb lett volna)
pár szem feketebors
75 dkg sárgarépa
2 fehérrépa gyökér
1 kis fej zellergumó
50 dkg csiperkegomba
1 ujjnyi szelet (kb 10 dkg) füstölt szalonna
30 dkg salottahagyma
4 gerezd fokhagyma
2 dl marhaalaplé
vaj és liszt a húskockák átsütéséhez
só, frissen őrölt bors

A húst 2-3 cm-es kockákra vágom, az apró salottát megtisztítom, a fokhagymát felaprítom, a megtisztított zellert, fehér és sárgarépát 2-3 cm-es darabokra, a gombákat félbe, ha nagyobbak, cikkre vágom.
Egy nagy tálba teszem a húskockákat, bőkezűen tekerek rájuk borsot , megszórom a liszttel és jól összekeverem a hússal. Kisebb adagokban kisütöm egy méretes serpenyőben, vajon. Mindig csak annyi húskockát teszek a serpenyőbe, amennyi egy rétegben, kényelmesen elfér, mert pirulnia kell, nem párolódnia. A szalonnát előbb vékony csíkokra, majd kis kockákra vágom és egy kicsi átsütöm abban a serpenyőben amiben a húskockák pirultak. Hozzáadom a salottát, a sárgarépát, fehérrépát, zellert és az egészet egy kicsit átpirítom. Rászórom az aprított fokhagymát, végül a gombát és amikor megérzem a fokhagyma illatát, öntök rá egy kevés bort, ezzel feloldom a serpenyő aljáról az ízes pörcöket, majd az egészet, a hússal együtt belezúdítom a kenyérsütő cserépedényembe. Isten igazából fedeles, vastag falú öntöttvas edényben lenne az igazi, de annak híján megteszi bármilyen vastagabb falú edény, nekem meg a kenyérsütőm volt elég méretes a fenti adaghoz.
Sózom, rászórom a kakukkfüvet és a babérlevelet, ráöntöm az üveg bort meg a marhahúslevest és letakarom: előbb sütőpapírral – így nem szökik a gőz – majd az edény tetejével. 150 fokon 3-4 órát párolom a sütőben, időnként megnézem a hús elkészülési fokát, ha elfőné a levét húslevessel vagy kicsi borral pótolom. Amíg a hús megpuhul, a leve szépen besűrűsödik, az íze pedig egyszerűen mennyei!
Krumplipürével tálalom.