2009. december 5.

Halfasírt


Ritkán kapok normális állagú fagyasztott halfilét. Mármint olyat, ami felengedés után normális állagú. Rendszerint atomjaira szétesik akkor is, ha szabályszerűen engedem fel (hűtőszekrényben, 24 óra alatt) és a legbosszantóbb, hogy nem a legolcsóbb fajtát veszem, mégis siralmas az állaga. Tud valaki itthon kapható, megbízható minőségű márkát ajánlani?

Az alábbi hal fasírthoz jó a „széteső” fajta is.

Hozzávalók:
1 kg tengeri halfilé
2 tojás
2 nagy fej lilahagyma, aprítva
1 ek olívaolaj
2 gerezd fokhagyma, reszelve
só és frissen őrölt bors
2 szikkadt zsemle, beáztatva és jól kinyomkodva
löttyintésnyi fehérbor
1 csokor apróra vágott petrezselyem
1 teáskanál magos mustár
tojás és zsemlemorzsa a panírozáshoz
olaj a sütéshez

A finomra vágott hagymát az olívaolajon megdinsztelem. A halfilét késes konyhai robotgép hiányában késsel apróra vágom és összekeverem a többi hozzávalóval. Kézzel jól megdolgozom, így kiderül, ha maradt szálka a halfilében, jobb, ha én találom meg sütés előtt:-)
A masszából rövid pihentetés után pogácsákat formázok, ezeket előbb felvert tojásba, majd zsemlemorzsába hempergetem és olajban kisütöm. Salátával könnyű vacsora, de halburger betétetnek is jó lehet. Jóízű, bár az állaga kicsit lágy, legközelebb nem áztatott zsemlével, hanem zsemlemorzsával készítem.

Innen az ötlet.