2010. április 3.

Húsvéti báránytokány


Gyerekkoromban nem szerettem annyira, mint mostanában. Ezt az ételt tényleg évente egyszer, vagy kétszer esszük, attól függően, hogy az ortodox és a katolikus Húsvét egybe esik-e vagy sem. Idén egyszer, egy nyolc kilós tejes bárányból, aminek olyan csodálatos íze van, hogy alig várom a holnapot, hogy a hátsó combját sütve, az első combját töltve is megkóstolhassuk.

Hozzávalók 4 főre:
1 kg csontos bárányhús (bordás rész, a bárány nyaka, egyéb csontos-húsos részek)
2 ek olívaolaj
2 fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt feketebors
1 tk őrölt paprika
1 ek (házi) darált paprika
1 kiság friss rozmaring levelei, aprítva

A húst megmosom, leszárítom és kisebb darabokra vágom. Az olajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd hozzáadom a húsokat és kicsit körbepirítom.
Befűszerezem, öntök hozzá kb. egy deci vizet és lassú tűznél, lefedve készre párolom. A szaftja sosem lesz olyan sűrű, mint egy pörköltté, de arra ideális, hogy a főtt puliszkával kitunkoljuk. Ecetes-cukros leves fejes salátával tálalom.