2010. április 1.

Spenótos, medvehagymás zöld lasagne, zöldcsütörtökre


Nagyhét van, zöldcsütörtök. Az utolsó vacsora napja, Jézus szenvedésének kezdete. Ezen a napon „a harangok Rómába mennek”, azaz elnémulnak, megfosztják ékességeiktől az oltárokat, egy kivételével eloltják a templomokban a gyertyákat és ezen a napon a Pápa megmossa 12 szegény koldusnak a lábait, ahogy Krisztus megmosta 12 tanítványa lábait.

Ez a csütörtök a hagyományos böjti időszak utolsó előtti napja, amikor feltétlenül valami zöldet kell enni. Ha már a böjtöt csak részlegesen tartottuk, legalább a zöldcsütörtöki hagyományt ápoljuk, ezúttal friss spenóttal, medvehagymával és zöld tésztával.

Hozzávalók:
egy darab póréhagyma
egy csokor medvehagyma
4-5 gerezd fokhagyma
negyed kiló friss spenót
3 dl tej
2 dl tejszín
2 + 2 evőkanál olívaolaj
1 púpozott evőkanál liszt
só és frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió
25 dkg mozzarella
25 dkg zöld lasagne tészta

Megmosom a spenótot és medvehagymát, megpucolom a pórét, fokhagymát, felszeletelem a mozzarellát. A spenótot és medvehagymát felaprítom és egy méretes edényben megmelegítek 2 ek olívaolajat. Ezen megfuttatom az aprított pórét, majd hozzáreszelem a fokhagymát és amikor megérzem az illatát, ráteszem a medvehagymát és spenótot. Fűszerezem sóval-borssal, kevergetem, majd amikor „összeesett”, ráöntöm a 2 dl tejszínt és botmixerrel pürésítem. Következik a besamel mártás: a tejet megmelegítem (pld. mikróban), egy méretes edényben megmelegítem az olívaolajat, rászórom a lisztet, jól összekeverem. Kézi habverővel folyamatosan keverve apránként felöntöm a meleg tejjel és addig keverem, míg a mártás besűrűsödik. Sózom, borsozom és ízesítem frissen reszelt szerecsendióval. Fakanálra váltok és összekeverem a besamelt a spenótos cuccal, ha egynemű, jöhet a rétegezés. Egy kiolajozott (vagy kivajazott) magas peremű sütőtál aljára fektetek forró, sós vízben 3 percig főzött, zöld lasagne tészta lapokat, spenótos-medvehagymás besamelt teszek rá, pár szelet mozzarella következik, majd addig folytatom a rétegezést, míg tart a hozzávalókból. A tetejére spenót kerül, erre pedig mozzarella. Betolom a meleg, 190 fokos sütőbe, ahol 40-50 perc alatt jól összesül. Azonnal tálalom.
Ha nagyon megtelne a sütőtálam, sütés előtt egy alufóliával bélelt nagyobb tepsibe állítom a lasagne-s tálam, mert sülés közben biztosan kifolyik, így majd egyszerűen kidobom az alufóliát amire ráégett a kifolyt lé és elöblítem a tepsit, de a sütőt nem kell emiatt takarítani.