2010. augusztus 1.

Mediterrán kuszkusz saláta (tabbouleh)


A XXXVI. Vigyázz, Kész, Főzz! játék témája „Világjáró fazék”, melyet sedith körbeküldött a világban, mi meg megtöltjük egy-egy olyan, más nemzetektől átvett fogással, melyet szívesen készítünk és fogyasztunk. Edit világjáró fazekába most egy tál üdítő kuszkusz salátát teszek, melyet akár mindennap szívesen megennék, annyira szeretem.

A couscous (kuszkusz) Észak-Afrika (Marokkó, Tunézia és Algéria) nemzeti eledelének számít. A nedves búzadarát parányi gömbökké morzsolják, majd több napig szárítják. Autentikusan speciális, két részből álló gőzölő edény felső részében készül, míg az alsó részében fő a leves, vagy puhul a bárány, csirke vagy zöldség, addig a lyukacsos aljú felső részben párolódik a kuszkusz.
Itthon is kapható, nagyobb élelmiszerboltok „nemzetközi konyha” részlegén érdemes keresni. Gyorsan elkészíthető, forró folyadékkal felöntve a száraz szemek kb. 15 perc alatt megduzzadnak és megpuhulnak. Sós és édes változatai is kedveltek, készíthetjük zöldségekkel, hússal (baromfival vagy hallal), vagy édességnek különböző friss, vagy szárított gyümölcsökkel. Én most salátának készítettem, a tabbouleh (tabulé) mintájára.

Hozzávalók 2 főre:
100 g kuszkusz
200 ml alaplé (húsleves)
50 g feta sajt, nagyon apróra kockázva
3 közepes méretű paradicsom, apróra vágva
1 fél fej hagyma, aprítva
fél kígyóuborka, nagyon apróra kockázva
1-1 kis csokor friss bazsalikom, menta és zöldpetrezselyem, aprítva
1+1 ek extra szűz fokhagymás olívaolaj
frissen őrölt bors

Felforrósítom a húslevest, ráöntöm a kuszkuszra, lefedem az edényt és hagyom, hogy 15-20 perc alatt elkészüljön. Villával fellazítom, locsolok rá kevés fokhagymás olívaolajat (ettől nagyon jóízű lesz) és hagyom teljesen kihűlni. Tálalás előtt összeaprítom a hozzávalókat és belekeverem a kuszkuszba, majd meglocsolom az egészet kevés olívaolajjal.
Könnyű, üdítő nyári vacsora.