2010. augusztus 18.

Méteres bab csirkével, wokban


Több néven - kínai hosszú bab, spárgabab vagy kígyóbab - is illetik azt a zöldbabfajtát, melyet az utóbbi időben fedeztek fel maguknak a fine-dining éttermek séfjei.

A nagyjából méteres hosszúságú, zsenge bab tradicionális alapanyagnak számít a thai és a kínai konyhában, Pesten állítólag pillanatok alatt elkapkodják a kínaiak a piacon.
Ma reggel vettem egy adagot és wokban készítettem el sok fokhagymával, osztrigaszósszal, mogyoróval és csirkemellel.

Hozzávalók 4 főre:
40 dkg méteres bab
40 dkg csirkemell filé
10 dk sótlan pörkölt földimogyoró
2 teáskanál szójaszósz
2-3 evőkanál osztrigaszósz
só és frissen őrölt fekete bors
1 ek kukorica keményítő
2 evőkanál földimogyoró olaj
4-5 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
hüvelykujjnyi darab friss gyömbér, reszelve
1 nagy mogyoróhagyma, hosszában félbe vágva, majd nagyon vékonyra szeletelve
fél citrom leve
1 ek méz
1 dl száraz fehérbor


A csirkemellet csíkokra vágom, sózom, borsozom, meglocsolom finom mogyoróolajjal és hintek rá egy evőkanálnyi kukoricakeményítőt. Jól összekeverem és félreteszem körülbelül 15 percre. Közben füstölésig melegítem az öntöttvas wok edényem, öntök bele illatos mogyoró olajat és beledobom a zúzott fokhagymát. 4-5 másodperc múlva - mielőtt a fokhagyma barnulni kezdene – hozzáadom a reszelt gyömbért, majd szinte azonnal a hagymaszeleteket. Megkeverem és pár perc múlva hozzáadom a húst, amint kifehéredik, megy hozzá a feldarabolt méteres bab. Ízesítem a szója és osztrigaszósszal, rácsavarom a fél citrom levét és belekeverem a mézet. Hozzáöntöm a bort, ettől kicsit levesebb lesz a szósz, lefedem és pár percig párolom. Tálalás előtt beleszórom a földimogyorót, keverek rajta egyet és kész. Nagyon jó íze volt, külön tetszett, hogy a bab roppanós maradt, a hús ízes és puha, a szósz pont olyan, amilyennek szeretem.