2010. augusztus 5.

Paradicsomos Tatin balzsamecettel



A gombás tarte Tatin mintájára készült. A balzsamecetes, karamellizált paradicsomban benne van a nyár minden íze, zamata. A saját termesztésűben még a kétkezi munkánk is.

Hozzávalók egy 28 cm-es torta, vagy 6 db egyszemélyes piteformához:
1 csomag friss, leveles tészta
mérettől függően összesen 25-30 dkg sárga és piros koktélparadicsom
50 g vaj
2 ek olívaolaj
3 ek jó minőségű balzsamecet
1 ek barna nádcukor, vagy méz
só és frissen őrölt fekete bors

A kinyújtott leveles tésztára fektetem a tortaformát (vagy az egyszemélyes piteformákat) és körbevágom úgy, hogy kb. egy centivel nagyobb kört kapjak, mint a forma (azért vágom nagyobbra, mert sülés közben kicsit összemegy). A megmosott paradicsomokat kettévágom, sózom, borsozom és pár percig rázogatva sütöm vaj-olívaolaj keveréken egy akkora serpenyőben, amibe a felezett paradicsomok kényelmesen elférnek. Megszórom a nádcukorral, ráöntöm a balzsamecetet és további pár percig párolom alacsony hőmérsékleten, fedő nélkül, ezalatt a paradicsom sokat veszít a nedvességtartalmából és enyhén karamellizálódik.
Előmelegítem a sütőt 210 C fokra.
A paradicsomokat elrendezem a tortaforma, vagy piteformák alján, betakarom a villával megszurkált tésztakoronggal és beteszem a sütőbe. Csökkentem a hőmérsékletet 180 fokra és fél órát (vagy ameddig a tészta szépen megpirul) sütöm. Kiveszem a sütőből, hagyom pár percet hűlni, majd egy határozott mozdulattal tányérra borítom. Langyosan tálalom.

Legközelebb tálaláskor reszelek rá parmezánt.