2010. augusztus 25.

Szarvasgombás tészta tejszínes mángolddal


A mángold finom, diszkrét íze szépen kiemeli a szarvasgomba aromáját. Tiszta ízek, semmi sallang. Ezt a tésztaételt készítettem el a nagyközönségnek,  Hőgyészen, a szarvasgomba fesztivál bemutató főzésén.

Hozzávalók 2 főre:
250 g szarvasgombás tészta
1 csokor friss mángold levél
1 kis fej hagyma
1 ek vaj
2 dl 30%-os tejszín
egy kisméretű szarvasgomba
só, frissen őrölt bors

Megmosom a mángoldot, megtisztítom és felaprítom a hagymát. Egy serpenyőben megolvasztom a vajat, a hagymát üvegesre dinsztelem rajta, majd rádobom a csíkokra aprított mángoldot és hagyom, hogy a hőtől összeessen. Hozzáöntöm a tejszínt, sózom, borsozom és pár percig kevergetve rotyogtatom. Közben a tésztát al dente-re főzöm enyhén sós vízben, majd leszűröm és belekeverem a mángoldos mártásba. Félrehúzom a tűzről a serpenyőt és reszelek bele szarvasgombát, majd azonnal, szarvasgomba szeletekkel díszítve tálalom. Amilyen egyszerű, olyan mennyei az íze!