2011. március 31.

Turbolyás nyúl terrine, májjal és aszalt paradicsommal


Hozzávalók:
500 g nyúlgerinc filé
2 salotta hagyma, apróra vágva
1 csokor apróra vágott turbolya (vagy petrezselyem)
2 cl konyak
diónyi vaj a terrine forma kikenéséhez
tengeri só és frissen őrölt bors
2 tojásfehérje
1 nyúl mája
5-6 darab olajban eltett szárított paradicsom

A nyúlhúst kb egy cm-es darabokra vágom, majd késes robotgépben ledarálom. Belekeverem az apróra vágott salottát, a konyakot, az enyhén felvert tojásfehérjét, ízesítem sóval, borssal.
Kivajazok egy terrine formát és megszórom az alját aprított turbolyával, belesimítom az ízesített nyúlhús massza felét, ráteszem a nyúl májat és az aszalt paradicsomot. Befedem a húsmassza másik felével, lefedem a terrine forma fedelével és bain marie-ben (vízfürdőbe állítva) 1 órán át sütöm 180 fokos sütőben. Kiveszem, a keletkezett levet leöntöm róla és egy éjszakára lesúlyozom (a terrine formába pont beleillő méretű, alufóliával körbetekert hungarocell lapot teszek a kisült terrine tetejére, majd nehezéknek 1-2 konzervet teszek rá).

Másnap, szeletelve tálalom. Húsvéti, ünnepi asztalra való előétel.

Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.