2011. július 29.

Fűszeres ringló lekvár



Találtam a piacon egy szépkorú néninél magvaváló, mézédes sárga ringlót, az idei gyümölcs árakhoz képest igen olcsón. Vettem pár kilót, lekvár és chutney készült belőle.

Hozzávalók:
1,5 kg magozott, darabokra vágott sárga ringló
250 g nádcukor
1 csomag lekvárzselésítő
3 szem csillagánizs
6 szem szegfűszeg
6 kardamom hüvely, enyhén megtörve
1 kis darab cassia fahéj (normál fahéjjal is jó)

Sterilizálom a lekváros üvegeket: nagyon alaposan elmosogatom, még alaposabban leöblítem és tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 130 fokra előmelegített sütőbe és ott is hagyom, míg elkészül a lekvár.

A ringlókat megmosom, kimagozom és feldarabolom. Rozsdamentes, gondosan elmosogatott fazékba teszem, összekeverem a nádcukorral, a lekvárzselésítővel és fűszerekkel és forrástól számítva 5 -8 percig főzöm, majd kihalászom belőle a csillagánizst, kardamom hüvelyeket és a fahéjat,  kiveszem a sütőből a forró, csírátlanított üvegeket és belemerem az illatos lekvárt. Kupak mindegyikre, fejtetőre velük 5-10 percre, majd vissza a már kikapcsolt sütőbe, ott hűlnek ki szép lassan, másnapig rájuk sem nézek, aztán mennek a kamrapolcra.

Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.