2011. július 21.

Lazaccal töltött krumplihajók



Előre elkészíthető, ha enni akarunk, csak betoljuk a sütőbe, pirulásig. Más halfiléből is ki fogom próbálni.

Hozzávalók 4 főre:
4 db nagyobb méretű újkrumpli
10-15 dkg bőr nélküli lazacfilé (jó a sütnivaló szeletek megformázásából leeső nyesedék is)
1/2 citrom leve 
1 fej hagyma, vagy 2 kis fej salotta, felaprítva
1 csokor petrezselyem, felaprítva
1 kis, piros chili kimagozva és felaprítva
1 tojás
1 ek osztrigaszósz
1 kiskanálnyi frissen reszelt gyömbér
2 gerezd fokhagyma, reszelve
15 dkg reszelt sajt
só és frissen őrölt fekete bors

A krumplit megmosom és héjastól majdnem puhára főzöm. Hagyom kicsit hűlni, elfelezem és egy kiskanállal, vagy karalábévájóval üreget készítek minden fél krumpliba, majd egy alufóliával bélelt, olívaolajjal vékonyan megkent sütőlemezre sorakoztatom őket.
Míg fő a krumpli, elkészítem a tölteléket: a lazacfilét ujjaimmal áttapogatom, ha szálkát találok, csipesszel kihúzgálom. A halat felkockázom, és késes aprítógépben, a citromlével  és a krumplik belsejéből kivájt darabkákkal együtt pépesre turmixszolom. Egy keverőtálba teszem a masszát, hozzáadom a többi hozzávalót, a fűszereket, a reszelt sajtot, sózom, borsozom és az egészet alaposan összekeverem. A masszát betöltöm a kivájt krumplikba és betolom a tepsit a 200 fokra előmelegített sütőbe. Addig sütöm, míg a krumplik teteje kicsit megpirul. Fokhagymás tejföllel tálalom.

Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.