2011. december 2.

Saramura de peste, avagy pácolt sült hal



Az ortodox naptár szerint bizonyos napokon a karácsonyi húsmentes böjtöt meg lehet törni egy-egy halétellel (dezlegare la peste), így lesz ez holnap-holnapután is, tessék hát halat enni, akkor is, ha nem vagy ortodox (mint én), vagy nem tartasz karácsonyi böjtöt:-)
Az alábbi fogás lazacból készült, de nagyon finom pontyból is, és a Duna partján élő sógoromtól van a receptje, aki tőlem sokkal jobban szereti, és tudja elkészíteni a halételeket.

Hozzávalók 4 főre:
800-1000 g bőrös lazacfilé
fél kiló tengeri só (vagy egy méretes sótégla)
1 fej fokhagyma
1 nagy, vagy 2 kisebb fej hagyma
2-3 paradicsom
1 tv-paprika, vékonyra felszeletelve
1 piros chili
3-4 szál csombor
2 babérlevél
3-4 ek olívaolaj
2-3 ek tokaji borecet

A lazac filén rajtahagyom a bőrét. Egy vaslemezt bőven megszórok tengeri sóval, felforrósítom, ráteszem a halat, s amíg sül, egy edényben előkészítek annyi vizet, amennyi ránézésre ellepi majd a halat, teszek bele (szárított) csombort, sót, kevés olívaolajat, tokaji borecetet, jó sok zúzott fokhagymát, cikkekre vágott paradicsomot, félkarikára vágott vöröshagymát, tv-paprikát, chilit, majd az egészet felforralom. Ha a hal megsült, levakarom róla a sót, és beleteszem az ízes páclébe. Fél óráig hagyom állni, hogy összeérjenek az ízek, majd a pác levével és puliszkával tálalom.