2012. január 18.

Sült rizsgolyó


Ha flancolni akarnék, mondhatnám, hogy arancini, de nem az, csak egy gabojszásított, szalonnás-sajtos, sült rizsgombóc.
Szicília még rajta van a bakancslistámon, ott majd megkóstolom az eredeti változatot, ám míg eljutok az egyik Palermói utcasarki arancini árushoz, jóízűen falatozom a saját verziómat, töltelék nélkül (a sötét pöttyök a golyókon a saját készítésű bacon kis kockái, amitől íze is lesz a kis golyóknak).

Hozzávalók:
kihűtött, főtt rizs (akár maradék rizsköret)
bacon, apróra kockákra vágva
1 fej hagyma
sajt, reszelve
1 tojás
kenyérmorzsa (panko)
olaj a sütéshez
sózni nem kell, a bacontól és a sajttól általában elég sós
(lehet még ízesíteni borssal, meg bármilyen aprított zöld fűszerrel)

Idén készítettünk több tábla jó húsos szalonnát, abból szeltem egy szép szeletet a rizsgolyókhoz.


A nagyon apróra kockázott bacont forró serpenyőben kisütöm, kissé lepirítom, majd takaréklángon, kevergetve, megdinsztelem rajta az apróra vágott hagymát.
A rizst egy tálba teszem, adok hozzá reszelt sajtot, beleütök egy tojást, majd hozzáadom a sült baconos hagymát. Alaposan elkeverem, vizes kézzel kis golyókat formázok belőle, amiket panko morzsába hempergetek, majd forró olajban ropogósra sütök. Konyhai papírtörlőre szedem, az felitatja a felesleges olajat. Salátával, vagy remoulade mártással kínálom.

Sült rizsgolyók mozzarellával töltött változata itt.


A remoulade mártáshoz:
5-6 ek (házi)majonéz
25 g ecetes uborka
25 g leöblített és aprított kapribogyó
2 ek aprított tárkony (én ecetben eltettet használtam)
2 ek aprított salottahagyma
2 ek aprított petrezselyemzöld
pár tekerésnyi frissen őrölt fehér bors
2 kis szardella filé, aprítva 

A majonézben elkeverem a nagyon apróra felaprított hozzávalókat, tekerek bele kevés borsot és tálalás előtt hűtve érlelem.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.