2008. december 25.

Gesztenyés, aszalt gyümölcsös pulykarolád



Jó pár éve láttam ezt a receptet a DunaTV reggeli műsorában, azóta ez nálunk a klasszikus karácsonyi vacsora Szentestén, az erdélyi töltött káposzta és halászlé mellett (helyett, előtt, után…). A hozzávalók hosszú listája senkit ne riasszon el, nem túl bonyolult elkészíteni, a végeredmény melegen és hidegen is mennyei!

Hozzávalók:
1 pulykamell filé (kb 1 kg)
10 dkg tisztított, főtt gesztenye
5 dkg aszalt szilva
5 dkg aszalt barack
20 dkg szeletelt bacon
2 dl tejszín
2 tojás
só, bors, majoránna, friss rozmaring

Egy sütőformát (őzgerinc, vagy kalácssütő) kibélelek alufóliával úgy, hogy a fólia jól túlnyúljon a szélein. Kibélelem szorosan egymás mellé fektetett bacon szeletekkel. A pulykamell filét kb kétharmad-egyharmad részben elosztom, a nagyobb darabot éles késsel felnyitom, nagyjából téglalap alakúra formázom (a leeső darabkákat félreteszem) és folpack között gyengéden, kb félcenti vastagságúra klopfolom. Sózom, borsozom, megszórom aprított friss rozmaringgal és ráterítem a baconnal bélelt sütőformára. Egy felvert tojással megkenem, hogy a töltelék „ragaszkodjon” a külső húsburokhoz.

A kisebb darabot és a formázásból leeső darabkákat botmixerrel ledarálom és összekeverem a tejszínnel, tojással, aprított gesztenyével és aszalt barackkal. A masszát betöltöm a baconnal-hússal bélelt forma feléig, a közepét végigrakom szorosan egymás mellé fektetett, hengeresre formázott aszalt szilvával, majd rásimítom a massza maradékát. Betakarom a hússzelet széleivel, ráhajtogatom a lelógó bacon szeleteket és lezárom az alufóliával. 200 fokos sütőben másfél órát sütöm, akkor kihámozom a fóliából és egy rácson pár percig grillezem, míg a bacon kicsit megpirul.
10-15 perc pihentetés után szeletelhető.

Ha marad egy kevés töltelék (mint most, nekem), azt baconnal bélelt szuflé formákba simítva, közepükbe egy-egy szem aszalt gyümölcsöt nyomva, ki lehet sütni, másnap (hidegen, szeletelve) boldogan rájár a család:-)

Rozmaringos tepsis krumplival és áfonya mártással illene tálalni, mi tejszínes vajrépával, glazírozott bébirépával és brokkolival ettük.