2010. április 4.

Töltött báránylapocka és borda


A Húsvét vasárnapi ebéd nálunk mindig hagyományos: bárány leves, sült báránycomb, töltött báránylapocka és borda, tökmagolajos krumplisaláta, fejes saláta ecetes-cukros lében és idén először Chili&Vaníila vaníliás fehérrépa püréje, mely nagy tetszést aratott.

A töltött báránylapocka és bordához a tejes bárányt úgy daraboljuk, hogy a lapockája egyben maradjon az első 4-5 bordájával. A bordák végénél egy vágást ejtünk, kézzel finoman lefejtjük a vékony, laza kötőszövetet a bordákról, eljutva a lapockáig, ilyen módon az első bárány-negyedben egy elég jelentős üreget lehet kialakítani, melyet megtöltünk a következő töltelékkel:

Egy fej apróra vágott hagymát kevés olívaolajon megdinsztelünk. Hozzákeverünk két, tejbe áztatott és alaposan kinyomkodott zsemlét (vagy ennek megfelelő mennyiségű fehér kenyeret), a fél májat apró kockákra vágva, egy szelet nagyon apróra vágott szalonnakockát, 1-2 szál aprított újhagymát (zöldjével együtt), két egész nyers tojást, sót, borsot, egy csokor apróra vágott petrezselyemzöldet és egy ágacska friss rozmaringról lefejtett levélkéket, szintén aprítva. Mivel most épp medvehagyma szezon van az is kerülhet a töltelékbe, negyed kiló aprított gomba mellé. Egy kanállal az üregbe töltjük a pépes tölteléket, majd egy tűvel-cérnával egyszerűen bevarrjuk. a nyílást.
A húst kívülről megsózzuk, borsozzuk, megkenjük olívaolajjal, betakarjuk bacon szeletekkel, majd vizet és kevés száraz fehérbort öntünk alá és fóliával lefedve közepes lángon legalább egy órát pároljuk. Ha már puha a hús, hagyjuk kihűlni, mert melegen nem lehet szépen szeletelni. Ha kihűlt, adagonként felszeleteljük és immár fólia nélkül, nagy lángon, a levével gyakran locsolgatva addig sütjük, míg szépen megpirul.

Ha tetszik a recept, csatlakozz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.