2011. március 31.

Csipkehájba sült turbolyás nyúlpástétom


Újabb pástétom kísérlet, ezúttal nem darált, hanem darabolt nyúlhúsból, mert a darált masszából készült nyúlterrine vágási felülete nem lett kedvemre való. A húst egy éjszakán át pácoltam, már sütés előtt olyan illata volt, hogy majdnem megkóstoltam nyersen:-) A csipkehájban (más néven receháj, sertésháló, vagy cseplesz) való sütés előnye, hogy nem kell kivajazni a sütőformát, nem mellesleg jó ízt ad a pástétomnak és nem tud kiszáradni sütés közben. A turbolya meg egyenesen kötelező fűszere a nyúlhúsnak!

Hozzávalók:
fél kg nyúlhús, kicsontozva
1 nyúl mája
egynegyed konyhakész csipkeháj (azaz sertésháló, receháj, cseplesz)
1 szál friss kakukkfű
1 babérlevél
tengeri só, frissen őrölt bors

A páchoz:
fél dl száraz fehérbor
1 ek konyak
1-2 fej salotta hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 bouquet garni (friss fűszernövényekből összeállított ízesítő csokor, petrezselyemzöld, kakukkfű, babérlevél és turbolya, amit a póréhagyma zöld héjába csomagolok és zsineggel összekötök)

A nyúlhúst csíkokra vágom és bepácolom: adok hozzá egy-két kanál jóféle olívaolajat, kakukkfüvet, aprított turbolyát és salottát, egy babérlevelet, frissen őrölt borsot, egy evőkanálnyi konyakot és 4 evőkanál fehérbort. Összekeverem, lefedem és másnapig hagyom a hűtőben pihenni.


A nyúlhúst kiveszem a pácból és lecsepegtetem, papírtörlővel leitatom, majd a felét belehelyezem a csipkehájjal kibélelt sütőformába, ráteszem a nyúl máját, majd a maradék nyúlhúst, ráhajtom a csipkeháj kilógó részeit, megfordítom, hogy a hajtás alulra kerüljön és betolom a 180 fokra előmelegített sütőbe, 40 percre. Sütés után kiveszem a formából és hidegen, előételnek tálalom.

Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.